yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #45 : Grudnia 05, 2014, 11:25:17 » |
|
- odebranie setek telefonów z pytaniami od hodowców co hodują, bo nie wiedzą, mają kanarki np. kolorowe ale czy to jest melanina czy inny topaz - nie wiedzą i nie wiedzą jak mają je zgłosić No to już jest porażka... Dobrze, że wiedzą, że to co hodują to kanarek... Jak tu się spodziewać wysokiego poziomu na OMP?... Czyli hodowcy muszą coś robić i tyle. Ale ktoś wspomniał o kosztach dojazdu, ok to mogę zrozumieć. PFO mogło by refundować te koszty (...) Piszesz o załatwieniu napojów i jedzenia dla obsługi i sędziów, a co z hodowcami którzy wystawiają ptaki? Może lepiej zrobić po wystawie wspólny obiad z wszystkimi hodowcami i RF? Dlaczego koszty dojazdu miałyby być zwracane? Wszystkim? Może ludziom zgłoszonym do obsługi i sędziom to tak, ale wszystkim? No i te obiady... Dlaczego miałyby być sponsorowane? Strata kasy! Powinien być bufet płatny. Darmowe papu tylko dla obsługi i sędziów, albo tylko sędziów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #46 : Grudnia 05, 2014, 11:44:09 » |
|
Czyli hodowcy muszą coś robić i tyle. Ale ktoś wspomniał o kosztach dojazdu, ok to mogę zrozumieć. PFO mogło by refundować te koszty (...) Piszesz o załatwieniu napojów i jedzenia dla obsługi i sędziów, a co z hodowcami którzy wystawiają ptaki? Może lepiej zrobić po wystawie wspólny obiad z wszystkimi hodowcami i RF? Dlaczego koszty dojazdu miałyby być zwracane? Wszystkim? Może ludziom zgłoszonym do obsługi i sędziom to tak, ale wszystkim? No i te obiady... Dlaczego miałyby być sponsorowane? Strata kasy! Powinien być bufet płatny. Darmowe papu tylko dla obsługi i sędziów, albo tylko sędziów. [/quote] Bardziej chodziło mi o obsługę, przynajmniej niech tyle mają ( zwrot paliwa i posiłki ) te osoby które by pomagały. W sumie tak jak napisałeś to lepiej płatny bufet byłby ok, ale to też pojawia się dodatkowa kwestia dla organizatorów, ale na szczęście łatwa do zorganizowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #47 : Grudnia 05, 2014, 04:23:03 » |
|
Pięknie:) Niech myśli płyną:)
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #48 : Grudnia 05, 2014, 04:25:05 » |
|
A może tak jak mam w klubie działkowców. Składka 50 pln albo 5 godzin pracy na OMP. Kto pierwszy,ten lepszy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #49 : Grudnia 05, 2014, 05:17:53 » |
|
A może tak jak mam w klubie działkowców. Składka 50 pln albo 5 godzin pracy na OMP. Kto pierwszy,ten lepszy
Składka do PFO i tak musi być, bo są tez inne sprawy do załatwienia i niektórych rzeczy nie można zwalić na hodowców. Hodowca powinien płacić składkę i pomagać chociaż 4-6 h. przy OMP. nie wspomnę już o konkursie i wystawie z jego oddziału/regionu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #50 : Grudnia 06, 2014, 07:03:30 » |
|
Dla biorących udział w organizacji OMP nieobowiązkowa. Inaczej nic się nie zmieni. I trzeba ją podnieść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #51 : Grudnia 06, 2014, 09:11:54 » |
|
Dla biorących udział w organizacji OMP nieobowiązkowa. Mysle ze to nastepny krok ktory moze tylko podzielic hodowcow. Skladka musi byc placona przez wszystkich jednakowo. Wloczykiju szukaj pomyslow ktore polacza nie dziela. Nastepnie o podniesieniu skladki jestem calkowicie za. Ale najpierw PFO powinna moim zdaniem policzyc jakich sum jej brakuje i podzielic ja na wszystkich hodowcow. Z pewnoscia platforma PFO ulatwi zadanie w rozliczaniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #52 : Grudnia 06, 2014, 09:17:35 » |
|
Płacisz i wymagasz ,albo nie płacisz i pracujesz.To jest jak najbardziej uczciwy układ. Płacisz i pracujesz dla tych,którzy płacą i nie pracują,to bywa irytujące.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #53 : Grudnia 06, 2014, 10:24:23 » |
|
Płacisz i wymagasz ,albo nie płacisz i pracujesz.To jest jak najbardziej uczciwy układ. Płacisz i pracujesz dla tych,którzy płacą i nie pracują,to bywa irytujące.
Ale płacisz nie tylko na OMP ale na codzienną działalność PFO. Jak nie będzie składek to z czego np. Zapłacisz za puchary/medale? Sam odlejesz z brązu? A sędziowie? Druk katalogów? Składka i tak musi być i to wyższa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #54 : Grudnia 06, 2014, 10:35:34 » |
|
Zbierasz ekipę(strzelam)20 osób. Zwalniasz ich ze składek. Jeśli podniesiesz składkę,i tak jesteś na plusie. Kto się pierwszy zgłosi ten korzysta.Reszta może się ustawić w kolejce na następny rok(na przykład). Uważam to za podejście bardzo fair. Ja nie mówię,że cała impreza jest do (autocenzura),ale można i trzeba ją zrobić lepiej. Wolę wydać dobrze 50,niż wywalić 30. Będę tego bronił,jak niepodległości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 265
|
 |
« Odpowiedz #55 : Grudnia 08, 2014, 11:28:52 » |
|
Jeden ze znanych hodowców, który organizował już wiele wystaw powiedział w ub. roku takie słowa: "jak czytam że z naszej wystawowej stolicy Czeladzi hojną ręką wydano na konkurs harcena bagatela w bagnie 6000,00zł to proszę przekażcie taką kasę a zorganizujemy konkurs marzeń w każdej miejscowości" i to daje do myślenia.
Z tego co napisaliście to widać, że organizacja Mistrzostw Polski, wyprowadzi każdą kasę i ciągle będzie potrzeba więcej. Za rok będziecie znów podnosić składkę na 150, 200 lub 300 zł. A może by tak po prostu zrobić uczciwy przetarg na organizację OMP? Będzie taniej, profesjonalniej i bez takich problemów, które tu opisujecie. W Polsce jest szereg firm, które zajmują się profesjonalną organizacją wystaw. Kilka z nich organizowało już wystawy zwierząt. Byłem na takich wystawach i zapewniam Was, że było dużo lepiej niż na jakichkolwiek czempionacie w Czeladzi.
Podniesienie składki znów podzieli hodowców, bowiem hodowcy którzy nie wystawiają ptaków będą musieli finansować tych, którzy ptaki wystawiają. A pamiętać należy, że tych hodowców, którzy ptaków nie wystawiają jest zdecydowanie więcej od tych, co wystawiają ptaki na OMP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #56 : Grudnia 08, 2014, 06:10:54 » |
|
A może by tak po prostu zrobić uczciwy przetarg na organizację OMP? Będzie taniej, profesjonalniej i bez takich problemów, które tu opisujecie. Nawet jeśli się ktoś znajdzie to na pewno za 3-4 większą kwotę niż płacimy teraz, bo ktoś musi wynająć salę i jeszcze na tym zarobić, więc taniej na pewno nie będzie, a wątpię, żeby się ktoś zgłosił. Dałem ogłoszenie na wynajem hali na OMP - nie zgłosił się nikt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #57 : Grudnia 08, 2014, 11:00:23 » |
|
A gdzie takie ogłoszenia się ukazało? nigdzie nie natrafiłem na tego typu ogłoszenia, nawet na stronie PFO czy też Portalu Zamówień Publicznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #58 : Grudnia 09, 2014, 09:29:50 » |
|
Można się zbierać i po 500 zl,ale po co? Myślę,że podniesienie składki z 30 na 50(czy choćby 40) nie musi być odczuwalne dla przeciętnego hodowcy. 1.Pamiętajmy,że to jest składka roczna. 2.Związek może wziąć na siebie część "podwyżki" i hodowca zapłaci np 10 więcej(zamiast 20) 3.Ceny rosną 4.Impreza wymaga dofinansowania. Jak zostanie jakaś kasa,trzeba ją wydać tak,żeby wszyscy skorzystali(jakieś upgrade'y wystawowo-konkursowe).
Trzeba to tylko dobrze sprzedać-puścić plotę,że składka na PFO wzrośnie do 100,a faktycznie podnieść do 50-wszyscy się ucieszą:) A na poważnie...A gdyby taką składkę rozbić na 2 raty po 25?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|