Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:50:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rafał: Lęgi 2009  (Przeczytany 35363 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« Odpowiedz #30 : Lutego 05, 2009, 01:12:55 »

Czy w czasie legów mozan przenosić kanarki w czasie wysiadywania np. do drugiego pokoju czy moze spowodować to jakieś komplikacje?
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2009, 08:26:45 wysane przez Jacky » Zapisane

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #31 : Lutego 05, 2009, 01:35:45 »

Ciężko mi powiedzieć coś na ten temat. Wydaje mi się, ze może to mieć wpływ na wysiadywanie. Zestresowana nowym miejscem samica może nie chcieć wysiadywać jajek. Z drugiej strony, w poczuciu jakiegoś zagrożenia może ich pilnować jeszcze bardziej (instynkt). Trudno zatem wyrokować. Ja mimo wszystko odradzam przeprowadzkę ptaków, chyba, ze wymaga tego sytuacja i jest to... konieczne.

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #32 : Lutego 05, 2009, 02:59:02 »

Wszystko zalezy  jaka masz samiczke moja samiczka super wysiadje i karmi młode ostatnio byłem zmuszony wyjechac na 2 tyg wiec jedyna pocja było zabranie  parki kanarkow ze soba .Samiczka przez cała 2 godzina podroz autem  siedziała w gniezdzie a jajkach .Ale tak jak pisałem wszystko zalezy od samicy

Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Jaworzno
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #33 : Lutego 05, 2009, 05:09:38 »

Ja osobiście bym nie ryzykował z przenoszeniek klatki z samicą i młodymi w gnieŹdzie do innego pomieszczenia, ponieważ raz tak zrobiłem i samica zeszła z gniazda w którym znajdował się pisklak. Nie karmiła go cały dzień i nie siedziała na gnieŹdzie przez co pisklak wieczorem zdechł (niestety) Zawstydzony. A z podmienianiem klatki to nie wiem jak jest bo nigdy nie zamieniałem samicy klatki w czasie okresu lęgowego. Pozdrawiam

Czuczek:)
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #34 : Lutego 06, 2009, 08:27:08 »

Czy w czasie legów mozan przenosić kanarki w czasie wysiadywania np. do drugiego pokoju czy moze spowodować to jakieś komplikacje?

Do drugiego pokoju, to ja nie przenosiłem, ale wielokrotnie podmieniałem ptakom klatkę, ba nawet gniazdo i nigdy nic mi się nie stało.

Granos
Go
« Odpowiedz #35 : Lutego 06, 2009, 09:22:07 »

dZioęki za odpowiedzi!

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #36 : Lutego 07, 2009, 04:15:52 »

7 lutego - sobota!

Intensywna samiczka zniosła dziś pierwsze jajko! Samiczka z pierwszej pary wysiaduje 4 złożone jajka. Za  kilka dni po raz pierwszy będę je prześwietlał. Jutro spodziewam się pierwszego jajka u kolejnej samiczki. Udało mi się dziś zauważyć kilka "prawidłowych" kopulacji u tej pary.

Ptaki mają widno w godzinach 5:00 - 19.30. Ten czas wydłużam systematycznie aż do godziny 21:00 wtedy moje kanarki będą miały 16 godzinny światłodzień.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #37 : Lutego 08, 2009, 09:42:00 »

8 lutego - niedziela!

Podobnie jak u feno-typa u mnie też niedziela okazała się... "jajową" Chichot Kolejna 2 jajka pojawiły się dziś w gniazdach moich samic. Drugie jajko zniosła intensywna samiczka z koroną, natomiast pierwsze jajko pojawiło się u szekowatej samicy z koroną. Bardzo mnie to cieszy, ze te dwie samiczki niema jednakowo zaczęły znosić jajka (dzień różnicy), gdyż w przypadku gdyby, któraś z samic nie chciała karmić młodych lub pojawiły się inne problemy to można przełożyć młode do drugiej samicy! Oczywiście mam nadzieję, zę do takiej "podbramkowej" sytuacji nie dojdzie, poza tym trzeba najpierw doczekać się w ogóle tych młodych - na co bardzo liczę!

Samiczka z pierwszej pary - zielona consort, wysiaduje już 3 dzień zniesione 4 jajka. Wbrew obawom o to, że samiczka nie będzie chciała wysiadywać (sytuację opisywałem wcześniej) siedzi ona intensywnie w gnieŹdzie i od tych 3 dni widziałem ją tylko raz za gniazdem  Mrugnicie Podobną sytuację zauważyłem u mojej 2 samiczki, która po zniesieniu pierwszego jajka nie bardzo była zainteresowana jego wysiadywaniem. Natomiast dziś, po złożeniu drugiego jajka nie bardzo można ją z gniazdka ruszyć - nawet na podmianę jajka! Oby tak dalej  Umiech

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #38 : Lutego 08, 2009, 12:51:28 »

No to moje gratulacje . A tak wogule to trzymasz samiczki z samcami czy samce usunołeś z lęgówek  Co?.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #39 : Lutego 08, 2009, 12:59:38 »

Samce wpuszczam rano do samic na 2-3 godziny i je następnie zabieram. Popołudniu powtarzam sytuację. Zauważyłem, że jak samca odseparuję od samiczki na kilka godzin to zaraz po wpuszczeniu go do samicy dochodzi do kilku kopulacji. Schemat ten powtarza się zawsze gdy tylko wpuszczę samca do samiczki.

feno-typ
Go
« Odpowiedz #40 : Lutego 08, 2009, 01:25:23 »

Gratuluję Rafale i tak sobie myśle, że będziesz musiał powoli pomyśleć o jakiejś większej wolierce dla przychówku, którego w tym sezonie zapowiada się nieco więcej jak w zeszłym, prawda?

Trzymam kciuki!

Pozdrawiam

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #41 : Lutego 08, 2009, 01:43:07 »

Zgadza się Jurku! Mam już plan na jedną dużą klatkę, którą chcę sam wykonać. Klatka będzie miała wymiary około: 120 / 60 / 60 (długość / wysokość / głębokość). Dodatkowo myślę o kupieniu większej klatki na kółkach, podobnej wielkością do tej Twojej mniejszej woliery! Przychówku mam nadzieję, że doczekam się więcej niż w zeszłym roku i mocno na to liczę. Wszystko się dobrze zapowiada, teraz trzeba tylko czekać na efekty.

Zamieszczam zdjęcia moich samiczek wysiadujących jajka!

Samiczka z pierwszej pary - wysiadująca obecnie 4 jajka (3 dzień wysiadywania)

Samiczka nr.2. Włoska intensywna samiczka z koroną (troszkę przyciętą przeze mnie) - siedzi na dwóch sztucznych jajkach. Jutro otrzyma swoje prawdziwe jajka i zacznie wysiadywanie.

Samiczka nr.3. Szek z koroną. Od tej samiczki w zeszłym roku doczekałem się 4 młodych. W tym roku czekam na powtórkę... do kwadratu lub sześcianu Chichot Na zdjęciu widoczna podczas wysiadywania sztucznego jajka!

ROBERTO! Na powyższych zdjęciach jest troszkę widoczny sposób montowania frontów!

Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Jaworzno
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #42 : Lutego 08, 2009, 03:45:53 »

Gratuluje Rafale. Trzymam kcuki abyś miał jak najwięcej przychówku. A tak z ciekawości to ile miałeś młodych w zaszłym roku Co? Powodzenia

Czuczek:)
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #43 : Lutego 08, 2009, 04:09:46 »

Niestety miałem tylko 5 młodych ptaków, które dość szybko padły na tajemniczą chorobę. Zapraszam do poczytania mojego zeszłorocznego sprawozdania z lęgów!

wojtynia
Go
« Odpowiedz #44 : Lutego 08, 2009, 04:53:21 »

Sprawozdanie napisanę pięknie, szkoda mi tych pisklaczków Smutny

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!