|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #60 : Padziernika 17, 2013, 08:18:51 » |
|
Fajnie ,naprawdę wszystko fajnie tylko zdanie ;"Wierzymy głęboko, że wdrożenie tego nowatorskiego systemu w Polskiej Federacji Ornitologicznej pozwoli przejść nam wszystkim w ptasi XXI wiek, że o polskiej ornitologii będzie się mówiło na forum C.O.M nie tylko przez pryzmat braku hodowców na kolejnych mistrzostwach świata ale właśnie przez pryzmat nowoczesności – której brakuje w innych federacjach." trochę mnie przeraża. Wolimy mieć nowoczesne oprogramowanie niz mieć hodowców?
Ale ok tylko taka uwaga. Federacja moglaby najpierw pieniadze zainwestowac np w zakup regałow dla organizatora OMP bo to jak upchniete byly w zeszlym roku niektore klatki wola o pomste do nieba. Labirynty ze stolikow oraz np czesc garbusow ,u ktorych widac sam front....to jest chyba wazniejsze bo z aktualnym stanem wladze powinny sie raczej modlic ,zeby wiecej ptakow niz rok temu nie przyjechalo a tak chyba byc nie powinno.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #61 : Padziernika 17, 2013, 09:21:15 » |
|
Tutaj niestety wypowiem się bardzo negatywnie. Znając rynek - PFO wtopi mnóstwo pieniędzy w system, który w najlepszym przypadku będzie kulawy. Jeśli już to trzeba było szukać gotowych rozwiązań, a nie stawiać wszystko od zera. Znam przykłady, znam problemy. Kraczę: to nie będzie działać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #62 : Padziernika 17, 2013, 10:05:29 » |
|
Nie ma potrzeby tak sie goraczkowac wszyscy gracie do jednej bramki. PFO jest jedna i nie mozna pozwolic zeby jej zle bylo. A ogolnie wszyscy jestesmy milosnikami ptakow wiec traktujmy sie jak przyjaciele. Mysle ze PFO powinna brac przyklad z organizacji zagranicznych .Chodzi mi ot o ze powinna wybrac to co najlepsze z tych organizacji i wprowadzac to w Polsce. Ostrzegam ze tutaj brak organizacji i zadza pieniadza doprowadzil prawie do wygaszenie wystaw. Organizacja bardziej zalezy na zarobku a mniej na naszych pasjach nie pozwulmy zeby tak zaistnialo u nas. Musimy pomoc dobrymi pomyslami.Ludzie jestescie inteligentni wiec do pracy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243
|
 |
« Odpowiedz #63 : Padziernika 18, 2013, 11:48:28 » |
|
Tutaj niestety wypowiem się bardzo negatywnie. Znając rynek - PFO wtopi mnóstwo pieniędzy w system, który w najlepszym przypadku będzie kulawy. Jeśli już to trzeba było szukać gotowych rozwiązań, a nie stawiać wszystko od zera. Znam przykłady, znam problemy. Kraczę: to nie będzie działać.
Znasz jakieś gotowe rozwiązania w tej dziedzinie? Moim zdaniem ta platforma to super pomysł. Fajnie byłoby jeśliby się udało, w szczególności moduł dotyczący zamawiania obrączek i obsługi konkursów. Jestem dobrej myśli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #64 : Padziernika 18, 2013, 12:27:16 » |
|
Nie znam gotowych rozwiązań, chociażby dlatego, że nie znam wymagań. Boję się tylko, że to nie będzie działać, bo do działania potrzebna jest zmiana sposobu myślenia, a do tego długa droga. Moduł obsługi konkursów? Chcesz mnie przekonać, że przy rejestracji będzie laptop, w którym będzie zaznaczana tylko obecność, bo wszystko jest już wpisane i drukowane naklejki na klatkę dla każdego wystawcy?
Moduł do nadawania CIH - "Po wprowadzeniu wniosku kierownik sekcji ds. CIH i obrączek wie, że dokumentacja dotycząca nadania CIH jest w drodze, a po otrzymaniu której dokonuje automatycznego nadania nr CIH" Ja to rozumiem tak, że wnioskujący wypełnia formularz na stronie, a potem to samo wysyła pocztą. Co się zmieniło? Nic. NIKT nie odważy się przejść na wersje elektroniczne, papiery będą przesyłane dokładnie tak samo jak były. A że formularz zastąpi email? Też innowacja. Ja to rozumiem tak - moduł CIH zastąpił email i służy do przesyłania wniosków. Czy moduł NADAJE CIH czy nadal to trzeba zrobić ręcznie w papierach?
Kolejne: "Moduł nie pozwoli zamówić obrączek dla osób, które mają niejasną sytuacją w bazie hodowców. " Z tego co wiem to pełna i spójna baza nie istnieje, ale może mam przestarzałe informacje. Żeby nie było, że obrączek nie da się zamówić przez system, bo wszyscy mają "niejasną sytuację w bazie".
"Będzie można w czasie rzeczywistym przeglądać statystyki mistrzostw z podziałem na sekcje, stowarzyszenia, hodowców etc. " Czy dobrze rozumiem? Po wejściu na stronę PFO w czasie Mistrzostw będą dostępne wszystkie wyniki? Czy to "będzie można" będzie ograniczone do jednego komputera, jeśli w rzeczywistości nie sprowadzi się do tego, że po Mistrzostwach jedna osoba będzie wklepywała wyniki z kartek do komputera. Bo żeby to działało to sędziowie powinni oceniać online. Ale może tak będzie.
Powiem tak - byłoby super gdyby się udało. Według mnie powstanie system (online? offline? zintegrowany z centralną bazą danych ze zdalnym dostępem przez np. terminal?) który będzie jakoś działał, a papiery będą nadal krążyć, żeby wyeliminować błędy systemu.
A jeśli się mylę - proszę bardzo. Mam pytanie. Czy ktoś ma gotowy projekt (a skoro moduły już działają to projekt już dawno powinien być zamknięty), dokumentację (diagramy przepływu informacji?), wykazy funkcjonalności modułów, wybór platformy, czy też ogólne założenia zostały przekazane jakiejś firmie, która rzeźbi program od początku aby pod koniec się okazało, że trzeba go dostosować zmieniając 75% założeń bo niektóre funkcjonalności nie zostały ujęte w projekcie?
dlatego kraczę sobie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #65 : Padziernika 18, 2013, 12:46:13 » |
|
Moduł obsługi konkursów? Chcesz mnie przekonać, że przy rejestracji będzie laptop, w którym będzie zaznaczana tylko obecność, bo wszystko jest już wpisane i drukowane naklejki na klatkę dla każdego wystawcy?
Laptop i drukarka  . Tak już było na poprzednich OMP. Moduł do nadawania CIH - "Po wprowadzeniu wniosku kierownik sekcji ds. CIH i obrączek wie, że dokumentacja dotycząca nadania CIH jest w drodze, a po otrzymaniu której dokonuje automatycznego nadania nr CIH" Ja to rozumiem tak, że wnioskujący wypełnia formularz na stronie, a potem to samo wysyła pocztą. Co się zmieniło? Nic. NIKT nie odważy się przejść na wersje elektroniczne, papiery będą przesyłane dokładnie tak samo jak były. A że formularz zastąpi email? Też innowacja. Ja to rozumiem tak - moduł CIH zastąpił email i służy do przesyłania wniosków. Czy moduł NADAJE CIH czy nadal to trzeba zrobić ręcznie w papierach?
Trzeba przesłać podpisane wniosek i zgodę na przetwarzanie danych. Można elektronicznie oczywiście tak jak teraz. Inne moduły, jak na przykład, moduł konkursów korzysta z bazy cih. Nie trzeba tego nigdzie więcej ręcznie wklepywać Kolejne: "Moduł nie pozwoli zamówić obrączek dla osób, które mają niejasną sytuacją w bazie hodowców. " Z tego co wiem to pełna i spójna baza nie istnieje, ale może mam przestarzałe informacje. Żeby nie było, że obrączek nie da się zamówić przez system, bo wszyscy mają "niejasną sytuację w bazie".
Pełna baza istnieje. Aktualna jest na tyle na ile przesyłane są informacje ze stowarzyszeń. Jedne robią to ba bieżąco inne nie. My robimy to na bieżaco więc nie musisz się martwić o realizację zamówienia:). Dlatego wszyscy mają mieć jasną sytuację. "Będzie można w czasie rzeczywistym przeglądać statystyki mistrzostw z podziałem na sekcje, stowarzyszenia, hodowców etc. " Czy dobrze rozumiem? Po wejściu na stronę PFO w czasie Mistrzostw będą dostępne wszystkie wyniki? Czy to "będzie można" będzie ograniczone do jednego komputera, jeśli w rzeczywistości nie sprowadzi się do tego, że po Mistrzostwach jedna osoba będzie wklepywała wyniki z kartek do komputera. Bo żeby to działało to sędziowie powinni oceniać online. Ale może tak będzie.
Na razie napewno sędziowie będą wpisywać oceny na karty ocen. W każdym razie po wprowadzeniu ocen będzie możliwe zapoznanie się ze zwycięzcami poszczególnych przez kazdego zainteresowanego. Zobaczymy za dwa miesiące jak to będzie wyglądać:) Jeśli jesteś zainteresowany szczegółami projektu to pisz tutaj org@pfo.info.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #66 : Padziernika 18, 2013, 02:46:57 » |
|
WIWAT PFO! SUPER PFO! PFO is cool! A sądzisz, że pisma tworzymy łupkiem na piaskowcu? A sądzisz, że pisma tworzymy łupkiem na piaskowcu? Widzę, że spełniają się Wasze marzenia! Szybciej niż można było przypuszczać. Tylko czy nie mając habilitacji z informatyki będzie w Polsce można legalnie hodować ptaki egzotyczne? Pytam poważnie, ponieważ nie posiadam takiego wykształcenia. Czy Wy nie przesadzacie? Żeby napić się mleka nie potrzeba kupować krowy czy budować mleczarni! Po co komu te wymyśle systemy informatyczne? Żeby komuś nadać CIH? Czy dzięki temu tysiące młodych ludzi nagle zaczną hodować ptaki? BEZ KOMENTARZA!Jakie są koszty tego systemu i kto go tworzy? Na www.uzp.gov.pl nie ma publicznego zamówienia na taki system? Ktoś kreci lody na tym systemie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylabona
Go
|
 |
« Odpowiedz #67 : Padziernika 18, 2013, 03:28:45 » |
|
Po co komu te wymyśle systemy informatyczne?Żeby komuś nadać CIH? Papuga takie czasy nastały. Przecież, tak będzie łatwiej i szybciej. Porównaj sobie wysłanie przekazu elektronicznego z marszem na pocztę. Jestem zupełnie postronną osobą i tylko tak sobie czytam, co tu piszecie, ale widzę, że Ty zawsze jesteś niezadowolony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #68 : Padziernika 18, 2013, 03:57:20 » |
|
Tylko czy nie mając habilitacji z informatyki będzie w Polsce można legalnie hodować ptaki egzotyczne? Pytam poważnie, ponieważ nie posiadam takiego wykształcenia.
To idź na studia. Albo kup podręcznik. W dzisiejszych czasach nawet faktury za prąd przychodzą w pdf'ie. Poza tym, jak widzę, z pisaniem na forum świetnie sobie radzisz, a formularz na CIH akurat nie Ty wypełniasz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
śląsk
Wiadomoci: 109
|
 |
« Odpowiedz #69 : Padziernika 18, 2013, 05:14:05 » |
|
Po co komu te wymyśle systemy informatyczne? Żeby komuś nadać CIH? Czy dzięki temu tysiące młodych ludzi nagle zaczną hodować ptaki? BEZ KOMENTARZA!
papuga piszesz jak potłuczony bo spraw by tysiące młodych ludzi porzuciło komputery i zaczęli hodować ptaki. Informatyka przyniosła olbrzymi postęp w każdej dziedzinie życia i nie ma co się na nią obrażać. Po wdrożeniu będzie możliwość oceny przydatności i skuteczności systemu. Jeżeli masz gotowe recepty na usprawnienie pracy federacji to je przedstaw byśmy mogli się z nimi zapoznać, pisanie ogólne wprowadza tylko chaos.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #70 : Padziernika 18, 2013, 05:35:08 » |
|
Czytam ten wątek już 3 raz i widzę, że jedyną rzeczą jaką PFO zrobiło w 2013 roku to obietnica budowy jakiegoś systemu informatycznego. Nikt nic więcej nie wymienił. Idźmy zatem dalej tą drogą, tylko trochę szybciej. Niech PFO zakupi nam wspaniałą serwerownię, niech wyposaży swe wszystkie organy (radę, komisję, sekcje) w najnowszy sprzęt komputerowy, niech stworzy komputerowy system chipowania ptaków (po co nam jakieś przestarzałe obrączki zamawiać!). Przez nowościami nie ucieknie się. Proponuję podnieść składkę na PFO np. do 1000 zł miesięcznie, żeby rozwój hodowli następował szybko i skutecznie. Postęp od razu będzie olbrzymi! Ptaki zagoszczą tym sposobem pod każdą strzechą. Taka jest moja recepta na rozwój wobec tego co napisaliście. Skoro Wam to jest potrzebne do szczęścia to ja jeden się na to zgadzam. I już biegnę zaczynać swoją edukację informatyczną. Liczę też na Wasze korepetycje w dziedzinie obsługi systemów informatycznych PFO. Muszę się dostosować, żeby nie być potem uznanym za "potłuczonego".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #71 : Padziernika 18, 2013, 07:14:40 » |
|
Powinniśmy trzymać kciuki i mieć nadzieję,że będziemy z tego zadowoleni bo niektórzy widać już zwietrzyli okazję a nóż noga się PFO powinie i będzie można sobie ponarzekać....trochę powagi. Tylko czy nie mając habilitacji z informatyki będzie w Polsce można legalnie hodować ptaki egzotyczne? Pytam poważnie, ponieważ nie posiadam takiego wykształcenia.
Czy Wy nie przesadzacie? Żeby napić się mleka nie potrzeba kupować krowy czy budować mleczarni!
Po co komu te wymyśle systemy informatyczne? Żeby komuś nadać CIH? Czy dzięki temu tysiące młodych ludzi nagle zaczną hodować ptaki? BEZ KOMENTARZA! No tak,wszyscy powinniśmy siedzieć w erze kamienia łupanego i dziergać na kamieniu. A czy Ty,papuga swoim "optymizmem" zachęcasz tych młodych ludzi do stania się częścia naszej społeczności? tutaj również wypadałoby powiedzieć-bez komentarza niech stworzy komputerowy system chipowania ptaków (po co nam jakieś przestarzałe obrączki zamawiać!). Przez nowościami nie ucieknie się. Jestem jak najbardziej za! U kanarków jest takie zamieszanie w rodowodach (a raczej ich braku) ,ze to jest jedyna możliwość aby stworzyć bazę rodową. Oczywiście to się nie stanie z wiadomych przyczyn-podkładanei jaj,monogamia w hodowlachróżne systemy chowu itp. Ja program informatyczny widziałbym przede wszystkim przy bazie CIH.Powinnismy wzorować się na zagranicznnych federacjach (DKB,FOI itp). Przykładowo-wchodzimy na strone PFO ,wpisujemy w bazie CIH nazwisko albo signum i mamy informacje co to za hodowca,(w zaleznosci od zgody poszczególnego hodowcy) jego dane kontaktowe oraz wyniki w przekroju powiedzmy ostatnich 10 lat. To jest wedlug mnie konieczne. Kilka razy znajomi hodowcy ,którzy przywieźli ptaki z zagranicy prosili mnie abym sprawdzil danego hodowcę bo mieli np. CIH a nie wiedzieli dokładnie co to za hodowca. Bralem CIH,wpisywalem i za 5 minut miałem pelne informacje kto to jest,dane kontaktowe oraz wyniki. A niech dziś w Polsce jakiś hodowca w ten sposób chce poszukać jakiegoś hodowcę znając jedynei CIH lub np. nazwisko....życzę szczęścia. Jeśli to nikt z topu to nie ma najmniejszych szans. Tutaj jesteśmy bardzo poważnie zacofani. A co do wystaw itp. Nie wiem jak to ma funkcjonować i jakos sobie tego nie potrafie wyobrazić ale pozyjemy....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #72 : Padziernika 18, 2013, 07:23:56 » |
|
wpisujemy w bazie CIH nazwisko albo signum i mamy informacje co to za hodowca,(w zaleznosci od zgody poszczególnego hodowcy) jego dane kontaktowe oraz wyniki w przekroju powiedzmy ostatnich 10 lat. W tym akurat nie PFO będzie opozycją, tylko hodowcy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
śląsk
Wiadomoci: 109
|
 |
« Odpowiedz #73 : Padziernika 18, 2013, 07:36:45 » |
|
Oj, papuga obracasz kota ogonem. Stwierdzasz: "Czytam ten wątek już 3 raz i widzę, że jedyną rzeczą jaką PFO zrobiło w 2013 roku to obietnica budowy jakiegoś systemu informatycznego." Piszesz nieprawdę gdyż rok kalendarzowy się nie skończył, nie ma sprawozdania z działalności zarządu jak również sprawozdania finansowego zarządu a Ty w połowie października dokonałeś oceny zarządu PFO. Jeżeli chcesz wiedzieć o czym mówię to radzę poczytać kodeks spółek handlowych, ustawę o rachunkowości, ustawę o stowarzyszeniach. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #74 : Padziernika 18, 2013, 07:49:31 » |
|
Czytam ten wątek już 3 raz i widzę, że jedyną rzeczą jaką PFO zrobiło w 2013 roku to obietnica budowy jakiegoś systemu informatycznego. Nikt nic więcej nie wymienił. Idźmy zatem dalej tą drogą, tylko trochę szybciej. Niech PFO zakupi nam wspaniałą serwerownię, niech wyposaży swe wszystkie organy (radę, komisję, sekcje) w najnowszy sprzęt komputerowy, niech stworzy komputerowy system chipowania ptaków (po co nam jakieś przestarzałe obrączki zamawiać!). Przez nowościami nie ucieknie się. Proponuję podnieść składkę na PFO np. do 1000 zł miesięcznie, żeby rozwój hodowli następował szybko i skutecznie. Postęp od razu będzie olbrzymi! Ptaki zagoszczą tym sposobem pod każdą strzechą. Taka jest moja recepta na rozwój wobec tego co napisaliście. Skoro Wam to jest potrzebne do szczęścia to ja jeden się na to zgadzam. I już biegnę zaczynać swoją edukację informatyczną. Liczę też na Wasze korepetycje w dziedzinie obsługi systemów informatycznych PFO. Muszę się dostosować, żeby nie być potem uznanym za "potłuczonego".
Czytaj dalej. Współczuję Ci papuga.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|