Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:14:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Takie male pytanko  (Przeczytany 51890 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #45 : Lipca 13, 2014, 11:54:51 »

Brawo Yotan. Tak sie zastanawiam ze najpierw to moze rozwiazmy najtrudniejsze problemy organizacyjne a pozniej przejdziemy do detali  Duy umiech(karta na podloze klatki) Duy umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #46 : Lipca 14, 2014, 08:24:35 »

Oj Klapuch i takimi postami mnie zawodzisz.

Oh, jak dobrze, że tylko takimi postami; przecież nie mogę mówić samych dobrych rzeczy przez cały czas Umiech

Czym my się zajmujemy? Liczeniem kosztów wymiany zasranych podkładów?

Tak, chyba tak. A wiesz dlaczego? Bo do tej pory przymykano oczy na wiele rzeczy - na podkłady, na czystą wodę, na białe klatki dla kanarków i na inne, ważne aspekty wystawy - a hodowcy się do tego przyzwyczaili. Bo łatwo jest się przyzwyczaić do bylejakości i do lenistwa. Ale powrót do standardów będzie bardzo trudny i wiele osób będzie zaskoczonych, zwłaszcza jak przyjadą z białymi klatkami na kanarki i ... nie wejdą na OMP.
Wiem, że po pierwszej wystawie, może dwóch, hodowcy już się przyzwyczają, ale teraz będzie ta najtrudniejsza, kiedy wszelkie zmiany trzeba będzie wybijać oskardem w naszych przyzwyczajeniach.

Poza wszystkim ja się cieszę, że jest taki wątek. Mówimy o wszystkim, ale jest tu kilka dobrych pomysłów, które przedstawię na zebraniu RF i może uda się je wprowadzić w życie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #47 : Lipca 14, 2014, 08:46:28 »

Jeśli hodowcy będą mieli wystarczająco dużo czasu na wprowadzenie zmian u siebie, to jestem też jak najbardziej za tym, żeby OMP były przeprowadzone zgodnie z wszelkimi wytycznymi. Wg mnie jest to już ostatni gwizdek na to, żeby np. kazać kupić im odpowiednie klatki. PFO musi się najpierw na jakieś zdecydować, potem rozesłać informację do stowarzyszeń. Wydaje mi się, że to się nie uda, że na najbliższych OMP jest już na to za późno. Ale trzeba by już zacząć myśleć o kolejnych, tych w roku 2016, żeby nie zaspać i ne obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku.  Mrugnicie

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #48 : Lipca 14, 2014, 09:25:56 »

Higiena, czystość itp to kwestie niezmiernie ważne. Ogólnie rzecz biorąc na OMP jest praktycznie całkowity brak nadzoru weterynaryjnego (jest to wbrew regulaminowym postanowieniom, które mówią o stałej obecności pracowników nadzoru weterynaryjnego) i to jest głównym czynnikiem braku higieny. Hodowcy mają wszystko gdzieś! Chcą tylko otrzymywać pucharki. Z moich obserwacji wynika, że właśnie największy brak higieny występuje na Śląsku. W innych regionach problem ten występuje sporadycznie lub nie ma takiego nasilenia. Może więc trzeba OMP wyprowadzić wreszcie ze Sląska?

Inny problem jaki widzę, to brak ochrony ptaków i brak nadzoru nad ptakami. Organizatorzy przymykają oko na podmiany ptaków w klatkach. Jeśli hodowcy mają zbyt na określonego ptaka, to wstawiają na jego miejsce innego, aby tylko zapełnić klatkę. W ub. roku były takie przypadki i nikt nikogo za taki czyn nie zdyskwalifikował. Dlaczego?

Wydawanie ptaków po wystawie przy zwiedzających. Skandalicznie wyglądało wydawanie skrócenie czasu trwania wystawy OMP i dopuszczenie do wydawanie ptaków w taki sposób, że każdy łapał za swoje klatki i wynosił co się dało. Organizator zupełnie nie panował nad tym. Pomijam fakt, że kilku hodowców straciło przy tym poidełka i inne detale, ale wstyd, że organizator pozwolił na taki bałagan w czasie trwania wystawy (wystawa była wówczas udostępniona publiczności do zwiedzania).

Inna rzecz, to dlaczego wystawa kończy się o 14.00? Przecież w niedzielę wiele rodzin z dziećmi chciałoby po obiedzie taką wystawę obejrzeć. Dlaczego PFO uniemożliwia to, godząc się na skrócenie czasu trwania wystawy w niedzielę?

Co do klatek wystawowych to widziałem też egzotykę w klatkach z zielonym tłem. Czy w takiej klatce sędzia oceniał? Nie wiem, ale najwyższy czas zakończyć takie precedensy. Inne rzeczy które rażą, to niedopuszczalne poidełka, powkładane nie tam gdzie trzeba, żerdki z różnymi końcówkami, żerdki nie powkładane tam gdzie trzeba (ptak brudzi potem pokarm kałem), powyginane pręty we frontach i na górze klatki, wypaczone ścianki klatek itp.

Czasem można też spotkać ogólne niechlujstwo organizacyjne np. brak wody w poidełkach. Jeśli ptak tę wodę wychlapie to trzeba mu tę wodę uzupełnić np. w ciągu godziny. Sam napełniłem w ub. roku dwa poidełka. Ale czy to zwiedzający wystawę powinni to robić?

Dla hodowców niezmiernie ważną sprawą jest termin i miejsce wystawy. Ogłoszenie terminu i miejsca w październiku czy listopadzie jest mało poważne i jest lekceważeniem hodowców. Cześć hodowców z pewnością nie da rady wystawić wtedy ptaków. Zgadzam się z yotanem, że już warto by znać termin i miejsce OMP w 2016 r.

Na koniec polecam Wam jeszcze lekturę mojego wątku o działalności PFO w 2014 r. (http://kanarki.eu/index.php?topic=4890.30). Mógłbym tam dopisać jeszcze kilka osiągnięć od lutego, tylko, że i tak nic z tego nie wynika. Obawiam się jednak, że my tutaj sobie popiszemy, a OMP będą takie jak w latach ubiegłych. Do grudnia jeszcze daleko, więc kupa czasu! Historia chyba znów zatoczy koło.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #49 : Lipca 14, 2014, 09:37:24 »

Papuga, poruszasz kwestie, które były omawiane wcześniej w tym wątku.

A podmiana ptaków w klatkach? Ptaków jest tysiąc, nadzoru 5-8 osób. Myślisz, że są w stanie to wyłapać? Masz jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

I jak, Twoim zdaniem, powinno wyglądać wydawanie ptaków?

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #50 : Lipca 14, 2014, 10:46:12 »

Chocby tak jak bylo 3 lata temu. Hodowcy czekali troche dluzej ale byl porzadek, przyjechalem na nastepny rok i bylo to samo co przed rozpoczeciem kadencji nowej Rady. Czesc hodowcow juz zaakceptowala nowy sposob a tutaj nagle to zmieniono. Do mnie i grupki innych hodowcow podszedl organizator i ze zdziwieniem zapytal ,, Dlaczego czekamy na wyczytanie i asystenta do wydawania a nie bierzemy swoich ptakow ?"  Wybacz ale dla mnie  to bylo totalnie bez sensu wprowadzac cos tylko na jeden rok. Nie dziwcie sie teraz , ze malo kto reaguje na apele o wystawianie egzotyki. Jesli chcialbym wystawic cenniejszy gatunek to poprostu balbym sie o te ptaki i sam wolalbym zrezygnowac.

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #51 : Lipca 14, 2014, 10:50:12 »

A podmiana ptaków w klatkach? Ptaków jest tysiąc, nadzoru 5-8 osób. Myślisz, że są w stanie to wyłapać? Masz jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
W Niemczech wyglądało to tak, że każdy wchodzący na teren wystawy i każdy wychodzący byli kontrolowani. Nie wolno było wnosić żadnych transportówek, reklamówek, toreb ani plecaków. Mnie cofnęli za transportówkę i za plecak - musiałem zostawić w depozycie. Nie widziałem tam osób z Obsługi pilnujących klatek. Wiem, że też zdarzały się przypadki podmian i kradzieży - jak widać żaden system nie jest idealny.

A ptaków się nie wydawało. Po prostu o godz. (chyba) 14 kończyła się wystawa i każdy zaczynał pakować ptaki. A kontrola odbywała się w ten sposób, że przy wyjściu stała Obsługa i sprawdzała klatki, ich numery, obsadę (ilościową i jakościową, ale bez kontroli obrączek) i porównywano to z dokumentacją, którą musiał się okazać wynoszący ptaki. Dokumentacja ta sporządzana i wydawana byłą zapewne przy przyjmowaniu klatek. Chciałem podczas pakowania klatek kupić kilka ptaków - bez szans. Hodowcy bali się kar. Dopiero po wyjściu z hali można było wymienić bądź kupić ptaka.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #52 : Lipca 14, 2014, 11:14:46 »

Chocby tak jak bylo 3 lata temu.

Czy mógłbyś to opisać? Nie byłem wtedy na OMP.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #53 : Lipca 14, 2014, 01:02:59 »

Co do klatek wystawowych to widziałem też egzotykę w klatkach z zielonym tłem. Czy w takiej klatce sędzia oceniał? Nie wiem, ale najwyższy czas zakończyć takie precedensy.

Co do klatek to przynajmniej tu na wszystkich konkursach dla kanarkow uzywaja klatek z bialym tlem i dla egzotyki jesli dobrze pamietam te same. Nie wiem czy to standard COM ale tutaj jest tak.

Jesli chodzi o zaklatkowanie ptaka odbywa sie to tak. Hodowca zglasza ptaka do konkursu zaznaczajac jego gatunek i ilosc. Kiedy przywozi ptaki na wystawe dostaje liste ze swoimi klatkami juz przygotwanymi przez organizatora (moze ona byc okreslonego koloru w zaleznosci skad wieziemy ptaki --dlaczego napisze pozniej) . Zaklatkowanie odbywa sie przy obecnosci pomocnika konkursu. Zakonczenie konkursu dla publicznosci jest zawsze okolo 17:00 poczym zaczyna sie zabieranie ptakow. Odbywa sie to dosc plynnie. Przy wejsciu wolaja np. kolor zolty( hodowcy ktorzy musieli pokonac duzy dystans aby dojechac na wystawe.A rozwaza sie tu adres zwiazku nie hodowcy. Zabieranie ptaka odbywa sie takze w obecnosci asystenta. I tak kolejka za kolejka ptaki sa zabierane. Na koncu ptaki zabiera zwiazek ktory organizowal wystawe. Zabieranie ptakow przy obecnosci pomocnika pozwala na unikniecie brzydkich sytuacji np. kradzierzy.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #54 : Lipca 15, 2014, 11:47:59 »

Na wszystko są sposoby, na klatkę z ptakiem można założyć plombę Umiech koszt kilka-kilkanaście groszy. Plomby ma tylko i wyłącznie obsługa, z których jest rozliczana.
Klatki powiem szczerze dla mnie nie robi jaki kolor będzie miało tło. Dobrze jakby klatki były jednolite chociażby w grupach. Zastanawiałem się czy dobrze się ocenia jasne ptaki na białym tle.

RNA07TE napisał bardzo rozsądne rozwiązanie do wydawania ptaków, rozpoczyna się od najdalej oddalonych stowarzyszeń.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #55 : Lipca 18, 2014, 12:18:45 »

takie tam dla porównania  Mrugnicie
W ubiegły weekend korespondowałem ze znajomym hodowcą lizardów z Brazylii, który należy do  RJ Club. W tym samym czasie odbywały się  u nich 63 Campeonato brasileiro de Ornitologia -2014. Zapytałem się go jak to jest z organizacją mistrzostw u nich. Kilka fotek poniżej z tej imprezy.
W tym roku wystawili  26000 kanarków  biorących udział w konkursie i 30000 ptaków na giełdzie.
Mistrzostwa trwały 10 dni. Jak widać na zdjęciach używają klatek na ruszcie + papier na dno klatki. Papier wymieniają  co drugi dzień. FOB należy do C.O.M. a mimo tego wystawiają ptaki na swoich warunkach (ale trzeba przyznać, że klatki są takie same). System oceny też mają inny . W tym roku mieli pierwszy raz sędziego z Europy i dał sobie radę z oceną Umiech. Do obsługi ptaków są zatrudnieni pracownicy + wolontariusze (których nie brakuje). Każdy pracownik/wolontariusz odpowiada za określoną ilość ptaków i się nimi opiekuje. Hodowcy bardzo się angażują w organizację tej imprezy.
Jeśli chodzi o kradzież ptaków to we wcześniejszych latach mieli takie przypadki, ale od jakiegoś czasu mają założony monitoring na hali + dodatkowo ochrona wystawy, która pilnuje porządku na wystawie. Od tego momentu nie skradziono żadnego ptaka.

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #56 : Lipca 18, 2014, 04:39:41 »

Ale podobny styl jak w Reggio. Po samych zdjęciach bym nie poznał chyba.

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #57 : Sierpnia 18, 2014, 01:30:52 »

Będziemy się uczyć od Włochów czy od Canarinhos? I czy w ogóle będziemy się uczyć?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #58 : Sierpnia 18, 2014, 01:53:44 »

Od każdego! Warto się uczyć od innych tego co nie potrafimy sami! Wierzę, że tegoroczne wystawy będą lepsze od tych z ubiegłego roku.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #59 : Stycznia 04, 2015, 12:38:34 »

Do tej pory Mistrzostwa Polski organizowało to stowarzyszenie , które zgłosiło swój akces i wygrało "konkurs ofert". Niestety od paru lat napływało tylko jedno zgłoszenie od PZHKiPE oddz. Czeladź i to ono organizowało całą imprezę, stąd zawsze od paru lat mistrzostwa w tym samym miejscu. PFO wogóle nie angażowała się w organizację, jednak w zeszłym roku zakupiła medale i członkowie Rady pracowali przy katalogu mistrzostw. Zysków z organizacji PFO nie uzyskiwała żadnych, bo nie była ich organizatorem.

Jeśli PFO nie angażowało się w organizację OMP to czy przynajmniej nadzorowało w jakiś sposób organizatora? czy może dali "organizatorowi" wolą rękę, dzięki czemu OMP jest jakie jest?

Tak dla wyjaśnienia podkreślę jeszcze, że w 2013 roku mistrzostwa organizował  nie PZHKiPE oddz. Czeladź tylko prywatny inwestor Jerzy Kozłowski. Dla hodowców jest niezrozumiałe dlaczego PFO nigdy nie dofinanowywało wystawy Mistrzostw Polski organizowanych przez stowarzyszenia a dofinansowało komercyjną wystawę prywatnego inwestora!

Cytat: pigmej  Lipiec 07, 2014, 12:24:18
Zysków z organizacji PFO nie uzyskiwała żadnych, bo nie była ich organizatorem.
Więc pora na to aby PFO samodzielnie zorganizowała OMP i uzyskała z tego znaczące zyski, które przeznaczy, jak mniemam, na rozwój hodowli ptaków w naszym kraju.

§12 statutu PFO brzmi:
Federacja realizuje swoje cele przez organizowanie ogólnokrajowych i międzynarodowych wystaw i konkursów ptaków o „Mistrzostwo Polski".

Moim zdaniem jeśli już PFO szuka organizatora OMP to organizatorem powinna być osoba która nie ma stanowiska w stowarzyszeniach czy w RF etc.  Dlaczego? bo praca w stowarzyszeniu jest pracą społeczną, a ten organizator prawdopodobnie zarabia sobie na OMP, a gdzie te pieniądze idą? tylko do organizatora, a skoro organizatorem jest prezes stowarzyszenia to kasa powinna być przeznaczona na stowarzyszenie. Jeśli " organizator" tak nie robi to nie powinien być prezesem, no chyba ze we własnej firmie.
Kolejna sprawa to braki w dokumentacji przy rozliczeniu się z OMP pomiędzy organizatorem a PFO, jak PFO może w dalszym ciągu korzystać z tego organizatora skoro nawet kompletu papierów nie ma ? i jeszcze taki się do dofinansowanie będzie starał. Dobrze że owego dofinansowania nie dostał. Taka osoba automatycznie powinna być dyskwalifikowana jeśli by się ubiegała o organizacje kolejnych OMP.

Przy odpowiednim wsparciu ze strony PFO inne stowarzyszenia może też by się pokusiły o organizacje OMP, i w końcu były by one w innym miejscu, a kto wie , może byłyby one zorganizowane o niebo lepiej niż te które są organizowane do tej pory?  Nie przekonamy się, dopóki PFO nie wypracuje jakiegoś systemu / planu wsparcia organizacji OMP przez stowarzyszenia

Obecnie organizator robi co mu się podoba, niby dostaje od PFO jakieś dziwne wytyczne do którym musi się dostosować przy składaniu oferty, ale listę tych wytycznych należało by powiększyć.

Co PFO by zrobiło gdyby do konkursu ofert zgłosił się tylko jeden zainteresowany  który nie mógłby " dostosować się " do niektórych wytycznych PFO. Co RF zrobi w tym wypadku?  Przyjmie tą ofertę , twierdząc " że ktoś musi zorganizować OMP "

PFO wogóle nie angażowała się w organizację, jednak w zeszłym roku zakupiła medale
czy PFO również zakupiła medale/puchary/dyplomy na OMP2014? Czy halę miasto wynajęło odpłatnie czy za darmo?

Liczę i bardzo proszę aby RF zastanowiła się nad tymi niedociągnięciami i wprowadziła zmiany które mogą zachęcić do skalania ofert lub być pomocne przy zorganizowaniu OMP przez inne stowarzyszenia.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!